Asbest

Het is sterk, slijtvast, bestand tegen hoge temperaturen, isolerend en was bovendien goedkoop: asbest. Niet voor niets werd dit materiaal vroeger veel als bouwmateriaal in woningen gebruikt. Maar het gebruik van asbest is niet zonder gevaar, zo weten we inmiddels al jaren.

Het gebruik van asbest is sinds 1993 volledig verboden. Toch is het nog in meer dan de helft van de Nederlandse (oude) woningen te vinden. Ook in sommige woningen van Rijnhart Wonen. Zo lang dit materiaal in goede staat verkeert en niet wordt bewerkt of gesloopt, komen er geen vezels vrij. Er is dan geen gevaar. We zetten een aantal tips voor u op rij om verspreiding van asbest te voorkomen.

Bevindt zich asbest in uw woning? Dan informeren wij u hierover. Wij vragen u hier dan voor uw eigen veiligheid zorgvuldig mee om te gaan. Daarom hanteren wij een aantal regels:

  • Boor, schuur of zaag niet in materiaal waar asbest in zit.
  • Vloerbedekking met asbest kunt u het beste gewoon laten liggen en bedekken met nieuwe vloerbedekking.
  • Is het materiaal waar asbest in zit, beschadigd of versleten? Neem dan contact op met Rijnhart Wonen. Wij kijken met u mee en geven advies over wat te doen.

Het langdurig (maanden tot jaren) inademen van asbestvezels kan longkanker, longvlieskanker, buikvlieskanker of stoflongen veroorzaken. De meeste mensen die zo'n ziekte krijgen, zijn vroeger door hun werk jarenlang met asbest in aanraking geweest. Meestal duur het lange tijd, zo'n dertig à veertig jaar, voordat de gevolgen van inademing zichtbaar worden. De kans dat je ziek wordt door een korte blootstelling, bijvoorbeeld als je geboord hebt in asbest, is heel erg klein.

Rijnhart Wonen laat zich regelmatig informeren door deskundigen. Ook werken wij nauw samen met partijen die uw eventuele vragen kunnen beantwoorden en zorgen kunnen wegnemen. Heeft u vragen over asbest in uw woning, schroom dan niet om aan de bel te trekken. Wij informeren u graag of brengen u in contact met onze partners.