Legio­nella

Wist u dat legionella altijd in minimale concentratie voorkomt in ons grond- en oppervlaktewater? Een heel kleine hoeveelheid komt dus uiteindelijk ook in ons drinkwatersysteem terecht. Deze hoeveelheden zijn echter zo klein dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid. De bacterie kán wel gevaarlijk worden.

Gelukkig kunt u zelf iets doen om een legionellabesmetting te voorkomen en zorgt ook Rijnhart Wonen voor structurele preventie.

Het wordt gevaarlijk als stilstaand water een temperatuur bereikt tussen de 25 en 50 graden Celsius. De legionellabacterie kan zich dan explosief vermenigvuldigen. Bij verneveling van besmet water, zoals bij het douchen in uw badkamer gebeurt, kan besmetting optreden. Als u de bacterie bijvoorbeeld via de nevel binnen krijgt, kunt u ziek worden. De klachten die hieruit voortkomen, variƫren van een lichte griep tot ernstiger klachten.

Belangrijk: Het drinken van koud water uit de kraan kan geen kwaad.

  1. Laat na een paar weken afwezigheid bij thuiskomst alle kranen en uw douche goed doorlopen met echt heet water. Bij een temperatuur boven 50 graden Celsius wordt de bacterie namelijk gedood. Zo reinigt u uw waterleidingsysteem. Vergeet niet de deur open te zetten voor voldoende ventilatie.
  2. Controleer of uw boiler of combiketel op minimaal 60 graden Celsius staat afgesteld. Geisers vormen geen risico.

Op dit moment geldt voor een aantal van onze complexen een verhoogd legionellarisico. Dit komt doordat in deze gestapelde bouw de warmwaterleidingen (voor verwarming en warm water) en de koudwaterleidingen naast elkaar lopen. Vooral bij weinig gebruik van koud water is er een risico van legionellabesmetting, omdat de leidingen dan niet koel genoeg blijven. Dan krijgt legionella een kans.

In de betreffende complexen meten wij met regelmaat de hoeveelheid aanwezige legionellabacteriƫn. Zodra uit een meting maar de kleinste afwijking op de standaardwaarde blijkt, nemen we gepaste maatregelen. De bewoners van de betreffende woningen ontvangen direct schriftelijk informatie met instructie voor doorspoelen van alle tappunten in de woning. En als dat noodzakelijk is nemen we aanvullende maatregelen, zoals het vervangen van douchekoppen. In alle gevallen gaan wij te werk volgens de bepalingen die de overheid hiervoor heeft vastgesteld.

De aanwezigheid van de legionellabacterie is dus geen reden voor paniek. Rijnhart Wonen is deskundig en zorgvuldig in de controle en bestrijding van de legionellabacterie. Zodra er reden toe is, grijpen wij direct in.