Vocht en schimmel

Schimmel is u vaak een doorn in het oog. Hoe goed u uw huis ook schoonmaakt, met schimmel op de muur ziet het er een stuk minder fris uit. En dan hebben we het nog niet eens over de schadelijke gevolgen die dit kan hebben voor uw gezondheid. Zo kan schimmel in uw woning bijvoorbeeld leiden tot allergische reacties en irritaties. Gelukkig kunt u schimmel in uw huis heel gemakkelijk voorkomen. Op deze pagina geven we u een aantal slimme tips.

De meeste schimmel ontstaat door een teveel aan vocht in uw huis. Vaak produceert u dit zelf, bijvoorbeeld door te douchen of te koken. Wanneer u teveel vocht in uw woning heeft, merkt u dit onder meer doordat ruiten vaak beslaan, kleding klam wordt en muren beschimmelen. Schimmel krijgt geen kans als u uw huis goed ventileert. Dat betekent dat u zorgt dat u voldoende verse lucht in uw huis toevoegt en dat vochtige, vervuilde lucht afgevoerd wordt.

Tips voor ventilatie
Een aantal tips om schimmel en teveel vocht te voorkomen:

  • Zet uw thermostaat in de winter niet lager dan 15 graden Celsius. Zet zo mogelijk een ventilatierooster open.
  • Ventileer goed tijdens het koken of douchen. Zet bijvoorbeeld een klein raampje open.
  • Heeft u mechanische ventilatie in uw huis? Dan mag deze nooit uit staan. Tijdens het koken en douchen zet u de ventilatie op de hoogste stand. De rest van de dag voldoet een lagere stand, zodat er continue circulatie van verse lucht plaatsvindt.

Filter vervangen mechanische ventilatie Om ervoor te zorgen dat uw mechanische ventilatie goed zijn werk doet, is het noodzakelijk de filters één keer per jaar te controleren. Zijn de filters schoon? Dan hoeft u niets te doen. Zijn de filters vies? Vervang ze dan.

Maakt de mechanische ventilatie meer geluid dan gewoonlijk? Meld dit bij ons. Wellicht werkt het systeem niet meer goed en kunnen wij uw klacht verhelpen.