Een schilderij ophangen, een kleurtje of leuk behangetje op de muur of gordijnen voor het raam. Met wat kleine aanpassingen maakt u uw huis al snel gezellig en naar uw zin. U bent vrij om dergelijke kleine veranderingen in uw huis aan te brengen. Maar soms is een gewenste aanpassing wat ingrijpender. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw keukenblok dat meer naar uw zin is of het plaatsen van een ligbad, voor wat extra luxe.

Voor bovenstaande veranderingen vragen wij u om éérst toestemming aan ons te vragen.

Grotere veranderingen hebben meer gevolgen voor de woning. We willen zeker zijn dat de veranderingen de kwaliteit van het huis verbeteren, zodat de woning ook nog goed verhuurbaar is tegen de tijd dat u verhuist. Ook willen we overlast voorkomen. Daarom kijken we vooraf met u mee. Oordelen wij dat de aanpassingen waardetoevoegend zijn, dan krijgt u van ons schriftelijk toestemming om uw woning aan te passen. Krijgt u geen schriftelijk toestemming van ons, dan mag u helaas niet aan de slag.

Veranderingen en toevoegingen aan de buitenzijde van uw woning mag u nooit zo maar uitvoeren. Denk aan het aanbrengen van zonwering, het plaatsen van een schotelantenne, tuinafscheiding of een schutting, een raam of een dakkapel. Voor deze aanpassingen moet u altijd schriftelijk toestemming vragen aan Rijnhart Wonen.

In onze checklist ‘zelf klussen’ hebben wij voor u op een rij gezet voor welke klussen u toestemming moet vragen en welke klussen niet zijn toegestaan.

Ons besluit om een verandering wel of niet toe te staan, baseren wij op onderstaande door ons opgestelde uitgangspunten.

Waarborg van veiligheid voor uzelf en omwonenden
De zelf aangebrachte verandering moet:

 • voldoende stevig en veilig zijn;
 • aan eisen van de brandweer voldoen (bv. voldoende vluchtwegen);
 • voldoende ventilatiemogelijkheden bieden.

Goede technische- en esthetische uitvoering
De verandering moet van goede kwaliteit zijn en uitgevoerd worden volgens de geldende normen. Dit betekent dat:

 • installatiewerkzaamheden uitsluitend mogen worden uitgevoerd door een erkend installateur. U moet het keuringsrapport kunnen overleggen;
 • de keuzes voor materiaal en kleuren acceptabel moeten zijn voor Rijnhart Wonen;
 • constructieve wijzigingen worden toegestaan onder met u te bespreken technische voorwaarden.

Geen overlast voor omwonenden
De verandering en het gebruik ervan mogen geen overlast opleveren voor omwonenden. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden moet de overlast tot een minimum beperkt worden. De nieuwe voorziening mag geen belemmering in zicht en licht veroorzaken en niet leiden tot geluidsoverlast.

De waarde en verhuurbaarheid van de woning mogen niet verminderd zijn
Rijnhart Wonen beoordeelt of de woning niet minder waard is geworden door uw aanpassingen. Ook moet de woning nog net zo goed te verhuren zijn als toen u erin trok.

U gaat akkoord met de kosten van het onderhoud van de door u aangebrachte verandering
De kosten van het onderhouden van de aangebrachte verandering zijn voor uw rekening. Houd er daarom rekening mee dat:

 • er geen extreem dure materialen worden gebruikt;
 • u beschikt over materiaal met afleveringsgarantie;
 • dat onderhoudsgevoelige zaken zoals leidingwerk, altijd bereikbaar blijft;
 • dat u minimaal 1 m2 tegels extra in voorraad heeft bij betegeling van toilet, badkamer, vloer of keuken.

Niet in strijd met bouwverordeningen, eisen van nutsbedrijven en voorschriften van gemeente en andere overheden
Dit houdt in dat:

 • u zelf de verandering meldt bij de gemeente of een bouwvergunning aanvraagt als de werkzaamheden dit vereisen;
 • u de verandering aanbrengt volgens de laatst bekende normen en eisen;
 • u de verzekeringen, belastingen en aansprakelijkheden tijdens en na de werkzaamheden zelf regelt.

Wilt u wel iets aanpassen aan uw woning, maar wilt u dat niet zelf regelen? Rijnhart Wonen biedt in onderstaande situaties de mogelijkheid om tegen een huurverhoging veranderingen te realiseren. U gaat dan per maand een hogere huur betalen en Rijnhart Wonen zorgt voor het aanpassen van uw woning:  

 • plaatsing van centrale verwarming
 • dubbelglas

De mogelijkheden verschillen per huurwoning, waardoor maatwerk nodig is om de prijs te bepalen. Heeft u interesse in één van deze aanpassingen en betaling via een verhoging van de huur? Print dan hier het formulier, vul het in en stuur het naar Rijnhart Wonen. 

Weet u niet zeker onder welke categorie veranderingen uw voorstel valt, twijfel dan niet en neem even contact op. Zo voorkomt u onnodige herstelkosten als uw werkzaamheden achteraf toch niet door ons worden toegestaan.