De afvalheld van Leiderdorp

Geplaatst op

Ron Sanders (46 jaar) uit Leiderdorp is bijna iedere dag buiten te vinden. Met zijn bakfiets houdt hij de buurt schoon. We gingen met Ron in gesprek over zijn passie en hoe hij bijdraagt aan de leefbaarheid in Leiderdorp.

Waarom ben je begonnen met afval opruimen in de buurt?
“Ik ergerde me aan al het afval dat langs de weg ligt. Het maakt de buurt er niet mooier op, dus besloot ik zelf actie te ondernemen. Regelmatig spring ik op mijn bakfiets en ga ik op pad.”

Wat kom je tegen?
“Van alles: plastic flessen, vuilniszakken en zelfs meubels. Alles wat ik tegenkom en kan tillen, gaat op mijn bakfiets. En soms vind ik nog mooie spullen. Die geef ik een nieuw thuis.”

Wat vind je het leukst aan het werk?
“Het gevoel van bijdragen aan een nette en schone buurt,” zegt Ron. “En natuurlijk het rondrijden op mijn bakfiets. Sinds een paar jaar werk ik ook voor de milieustraat in Leiden. Voor mijn werk bij de gemeente en in mijn vrije tijd gebruik ik 2 verschillende bakfietsen. Rijnhart Wonen heeft met mij meegedacht waar ik die veilig kan neerzetten. Daar ben ik blij om.”

Hoe reageren mensen in de buurt?
“Iedereen kent me hier wel,” zegt Ron met een glimlach. “Ik ben door heel Leiderdorp te vinden. Iedere zaterdag rijd ik naar de markt. Na afloop kijk ik of er rommel ligt en ruim ik het op. Mensen vragen vaak mijn hulp met het wegbrengen van groot afval. Ze zetten het niet meer op straat. Ik hoop dat ik zoveel mogelijk mensen kan laten zien hoe belangrijk een schone buurt is.”

Foto's: BuroJP


Deel dit nieuws

Overig nieuws

Schimmel voorkomen in huis

Om energiekosten te besparen, zetten sommige mensen de verwarming laag en houden ze ramen dicht. Dat is geen goed idee. U kunt de lucht in huis gezond houden door te ventileren.
Lees meer

Heeft u nog recht op de energietoeslag van 2023?

Misschien heeft u gemerkt dat veel mensen vorig jaar energietoeslag hebben ontvangen. Als u denkt: "Hier heb ik ook recht op, maar ik heb nog niets gezien," dan is het nu tijd om in actie te komen.
Lees meer

Huurverhoging vanaf 1 juli 2024

Bouwen en verduurzamen kost veel geld, en prijzen zijn gestegen. Dat ziet u dit jaar terug in de huurverhoging. We kijken daarbij goed of de huur past bij uw woning en binnen de regels van de overheid.
Lees meer