De tuintjes van meneer van den Boom

Geplaatst op

Aan de Wilddreef in Leiderdorp ontmoeten we Jan van den Boom, een energieke 76-jarige die al decennialang in deze buurt woont. Jan staat bekend om zijn passie voor tuinieren en zijn betrokkenheid bij de buurt. “Tuinieren houdt me fit en gezond,” vertelt Jan met een brede glimlach.

50 jaar op de Wilddreef
Jan woont al 50 jaar in zijn flat aan de Wilddreef. “In die tijd is de buurt erop vooruitgegaan,” vertelt Jan. “Vroeger lag er meer afval op straat. Jaren geleden had ik 2 honden en liep ik elke dag door de buurt met een vuilniszak om het afval op te ruimen. Ik loop nog steeds een rondje door de buurt, maar de straten zijn nu een stuk schoner.”

Eerbetoon aan Rika
Voor de flat staat een charmant tuintje rond een boom. Jan zorgt er goed voor. "Dit tuintje werd aangelegd door mijn oude buurvrouw Rika. Ze plantte bloemen en hield het altijd netjes," vertelt Jan. "Toen haar gezondheid verslechterde, ben ik haar gaan helpen." Nadat Rika moest verhuizen, nam Jan de zorg voor de planten verder over. "Rika is helaas overleden. Er hangt nu een bordje in de boom met de tekst ‘Rika’s tuintje’, als eerbetoon aan haar. Haar kinderen, die hier vlakbij wonen, waarderen dit aandenken enorm."

Groene tips
De liefde voor tuinieren zit Jan in het bloed. “Ik had 35 jaar een plek op een camping in Brabant, waar ik veel leerde over tuinieren. Op een gegeven moment begon ik zelf bloemen, zoals Afrikaantjes, te kweken. Die zijn makkelijk te verzorgen en helpen ook in de moestuin, omdat ze insecten weghouden,” zegt Jan enthousiast. “Als je ze zelf kweekt, krijg je meer bloemen dan wanneer je ze in de winkel koopt. Als je de eerste bloemknop wegknipt, komen er wel 10 nieuwe knoppen voor terug!”

Jan deelt zijn tuinier-tips graag met anderen. “Het belangrijkste is om planten elke dag water te geven. Dan kunnen ze goed groeien. En je hoeft geen grote tuin te hebben om van groen te genieten. Je kunt klein beginnen, bijvoorbeeld met plantenbakken op je balkon of een klein tuintje rond een boom. Mijn laatste project was een geveltuin aanleggen bij de hal. Mensen die langslopen, worden nu begroet door bloemen. Dat geeft een welkom gevoel.”

Meer dan een hobby
Voor Jan is tuinieren meer dan alleen fit blijven. “Het zorgt voor een fijne sfeer in de buurt. Doordat ik veel buiten ben, spreek ik vaak met buurtbewoners. Mensen blijven staan voor een praatje. Het is mooi om te zien hoe anderen ook genieten van het groen. Een nette en gezellige buurt motiveert anderen om het ook netjes te houden. Zo geef je het goede voorbeeld aan elkaar.”

Foto's: BuroJP

DSC_4390 - kopieDSC_4398 - kopie


DSC_4404 - kopie

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Doe mee met onze schilderdag en maak Vlietwijk samen mooier

Op dinsdag 24 september organiseert ons wijkteam een schilderdag in Vlietwijk in Voorschoten. Samen met bewoners, medewerkers en partners van Rijnhart Wonen gaan we de portieken opknappen van de Nicolaas Maeskade, Rembrandtlaan en Ruysdaelhof.
Lees meer

Onderhoud en verduurzaming van de Klimopzoom in Leiderdorp

In september gaan we van start met groot onderhoud aan de Klimopzoom in Leiderdorp. We pakken 18 appartementen aan de oneven kant van de straat grondig aan. Ons doel? De woningen comfortabeler, energiezuiniger en klaar voor de toekomst maken!
Lees meer