Eerste zonnestroominstallatie voor sociale huurwoningen van start in Leiderdorp

Geplaatst op

De eerste zonnestroominstallatie voor bewoners van sociale huurwoningen is op 16 september geopend in Leiderdorp. Via de energiecoöperatie ‘Delen Duurzame Energie’ kunnen huurders zonder inleg vooraf profiteren van zonnestroom. Deze nieuwe constructie maakt zonne-energie bereikbaar voor mensen met een kleine beurs. Berend Potjer, gedeputeerde energie van de provincie Zuid-Holland opende de eerste installatie samen met de huurders van woningcorporatie Rijnhart wonen.

Het project is een samenwerking tussen Delen Duurzame Energie, Rijnhart Wonen, zonnepanelenspecialist Bluehome, duurzame energieleverancier Greenchoice, met ondersteuning van Provincie Zuid-Holland.

Berend Potjer: “Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen met de energietransitie. Het was voor huurders nog niet mogelijk om deel te nemen aan zonnestroom zonder vooraf geld in te leggen. Voor veel mensen is zo’n bedrag vooraf een hoge drempel. Daarom hebben we geholpen om deze nieuwe coöperatie én nieuwe manier van werken mogelijk te maken. Nu kunnen mensen via hun maandelijkse energierekening profiteren van de opbrengst van zonnestroom en de belastingvoordelen. Rijnhart wonen bijt nu het spits af, ik hoop dat meer woningbouwcoöperaties volgen!”

Chrétien Mommers, directeur-bestuurder Rijnhart Wonen: “Het voordeel voor onze huurders is dat de maandelijkse energierekening direct lager wordt, en daarmee de maandlasten. Met deze sociale zonnestroominstallatie op het dak van het wooncomplex aan de Langendijkdreef kunnen veel huurders gebruik maken van duurzame stroom. De energiecoöperatie mag stroom opwekken voor leden die in hetzelfde of een direct aangrenzend postcodegebied wonen. Doordat er geen financiële inleg vooraf nodig is, verlagen we de drempel voor onze huurders om mee te doen.”

Meer sociale zonnestroominstallaties volgen
Dit gezamenlijke zonnestroomproject in Leiderdorp is de primeur voor sociale huurders. Delen Duurzame Energie richt zich op uitbreiding van sociale zonnestroomprojecten met woningcorporaties in de provincie Zuid-Holland en heel Nederland. Woningcorporaties bezitten een derde van het woningbestand in Nederland, dus hier ligt een grote kans om Nederland duurzamer te maken.

Ben je huurder en wil je weten hoe het werkt of deelnemen? Kijk hier of meld je direct aan.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Schimmel voorkomen in huis

Om energiekosten te besparen, zetten sommige mensen de verwarming laag en houden ze ramen dicht. Dat is geen goed idee. U kunt de lucht in huis gezond houden door te ventileren.
Lees meer

Heeft u nog recht op de energietoeslag van 2023?

Misschien heeft u gemerkt dat veel mensen vorig jaar energietoeslag hebben ontvangen. Als u denkt: "Hier heb ik ook recht op, maar ik heb nog niets gezien," dan is het nu tijd om in actie te komen.
Lees meer

Huurverhoging vanaf 1 juli 2024

Bouwen en verduurzamen kost veel geld, en prijzen zijn gestegen. Dat ziet u dit jaar terug in de huurverhoging. We kijken daarbij goed of de huur past bij uw woning en binnen de regels van de overheid.
Lees meer