Gemeente Leiderdorp overhandigt cheque van 979.000 euro voor nieuwbouw Pinksterbloem
Op 18 juli overhandigde wethouder Gebke van Gaal een cheque van bijna één miljoen aan de directeur-bestuurder van Rijnhart Wonen, Chrétien Mommers. Met dit bedrag wordt de ontwikkeling van de 92 moderne, energiezuinige sociale huurappartementen aan de Pinksterbloem van de woningcorporatie mede mogelijk gemaakt.
Het bedrag bestaat uit drie subsidies, zowel de gemeente Leiderdorp, de provincie Zuid-Holland én het rijk hebben een bijdrage gedaan. De bijdrage van de gemeente komt onder andere uit de reserve sociale woningbouw en is een tegemoetkoming voor de extra sociale woningen. Wethouder Gebke van Gaal: “Ik ben blij met de financiële bijdrage die aan dit project wordt gedaan en dat we samen met Rijnhart Wonen zo voortvarend de rijkssubsidie Start Woningbouw Impuls van 1,1 miljoen euro vorig jaar wisten binnen te halen. Met deze bijdragen kunnen wij snel veel duurzame sociale huurwoningen (terug)bouwen in een fijne, groene omgeving.”
“Deze bijdrage stelt ons in staat om niet alleen nieuwe woningen te realiseren, maar ook om een belangrijke stap te zetten richting duurzame en toekomstbestendige huisvesting”, vertelt Chrétien Mommers, directeur-bestuurder bij Rijnhart Wonen. “Het is een geweldige samenwerking tussen gemeente, provincie en het rijk, en wij zijn dankbaar voor hun steun en vertrouwen in dit project.”
Omgaan met klimaatverandering
Het hoogste punt van de bouw is op 20 juni bereikt. Dit najaar start de aanleg van de buitenruimte. Hierbij wordt rekening gehouden met het veranderende klimaat. Zo komt er een klimaatadaptieve regentuin én een zogenaamde wadi die beiden dienen voor de opslag van regenwater. Ook komen er stapstenen, zodat kinderen in de wadi kunnen spelen. Een buurttuin en ontmoetingsplek maken ook onderdeel uit van het plan. De aannemer die het werk gaat uitvoeren wordt na de zomervakantie bekend.
Woonprogramma
De 92 woningen zijn allemaal sociale huurwoningen. De woningen komen onder andere beschikbaar voor reguliere woningzoekenden en bijzondere doelgroepen. Dit zijn bijvoorbeeld statushouders of mensen met een ondersteuningsbehoefte. “Wij kijken uit naar deze bijzondere laatste fase van de bouw, de oplevering van de woningen en de openbare ruimte. We kunnen niet wachten de eerste bewoners begin 2025 te verwelkomen”, aldus Gebke van Gaal en Chrétien Mommers.