Waarom staan sommige woningen langer leeg?

Geplaatst op

We weten allemaal dat er een woningtekort is in Nederland, ook in onze regio. Waarom staan sommige woningen dan toch leeg terwijl er een tekort aan is? Misschien vraagt u zich dat wel eens af. Pauline Wehrmeijer, coördinerend woonmakelaar legt het u graag uit.

Pauline: “Als een woning vrijkomt, vinden we het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze in goede staat is voordat er een nieuwe huurder in komt wonen. Soms moeten we wat meer onderhoud doen voordat dat kan. Daarom kan een huis soms langer leegstaan dan u misschien verwacht.”

We knappen leegstaande woningen op
“Vaak hebben mensen jarenlang in een woning gewoond”, legt Pauline uit. “Dat is natuurlijk fijn. Maar na vertrek van de vorige bewoner moeten we soms flink aan de slag om de woning weer helemaal op te knappen. Denk aan het vernieuwen van de keuken, badkamer, verwarming of toilet.

Soms moeten we ook asbest verwijderen. We doen dat het liefst als er nog geen nieuwe bewoners in de woning wonen. Zo hebben zij geen last van de werkzaamheden. Het onderhoud kost tijd. Soms moeten we wachten op onze aannemers of materialen. Maar we proberen het altijd zo snel mogelijk te doen.”

Verkoop van woningen
Soms verkopen we huurwoningen die leegkomen. Hierover hebben we goede afspraken met de gemeenten. Het geld van de verkoop gebruiken we om nieuwe sociale huurwoningen te bouwen en om onze bestaande woningen te onderhouden en te verduurzamen.

Zo min mogelijk leegstand
We proberen altijd te zorgen dat zo min mogelijk huizen leegstaan. Pauline: “Onze woningen moeten we verhuren, daar zijn ze voor. Soms staat een woning toch tijdelijk leeg, maar daar is altijd een goede reden voor. Dit doen we zodat onze huurders prettig kunnen wonen.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Schimmel voorkomen in huis

Om energiekosten te besparen, zetten sommige mensen de verwarming laag en houden ze ramen dicht. Dat is geen goed idee. U kunt de lucht in huis gezond houden door te ventileren.
Lees meer

Heeft u nog recht op de energietoeslag van 2023?

Misschien heeft u gemerkt dat veel mensen vorig jaar energietoeslag hebben ontvangen. Als u denkt: "Hier heb ik ook recht op, maar ik heb nog niets gezien," dan is het nu tijd om in actie te komen.
Lees meer

Huurverhoging vanaf 1 juli 2024

Bouwen en verduurzamen kost veel geld, en prijzen zijn gestegen. Dat ziet u dit jaar terug in de huurverhoging. We kijken daarbij goed of de huur past bij uw woning en binnen de regels van de overheid.
Lees meer