Kom ik in aanmerking voor een sociale huur­woning?

Kom ik in aanmerking voor een sociale huurwoning?
Heeft u moeite een betaalbare huurwoning te vinden? Dan loont het om uit te zoeken of u in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Dit is een woning met een maximale netto huurprijs van € 710,68 (prijspeil 1 januari 2018), speciaal voor mensen met een laag inkomen. Om een sociale huurwoning te mogen huren, moet u dan ook wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Inschrijving WoningNet Holland Rijnland
De meeste sociale huurwoningen worden aangeboden via WoningNet Holland Rijnland. Om te reageren heeft u een inschrijving bij WoningNet nodig.

Inkomensmaximum
Om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen, mogen u en uw partner (kinderen niet meegerekend) maximaal € 36.798,- per jaar verdienen (prijspeil 1 januari 2018). Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Lees dan de informatie over inkomensgrenzen op deze pagina.

Hoger inkomen
LET OP: Sinds 1 juli 2015 gelden voor de hoge inkomens (inkomens van € 36.798,- tot € 41.057,-) meer mogelijkheden voor het huren van een sociale huurwoning. Vijf jaar lang mag 10% van het totale aantal sociale huurwoningen aan mensen met een hoger inkomen worden verhuurd. Dat biedt dus kansen voor u als u in deze inkomensklasse valt.

Passend wonen: inkomensafhankelijk huren
Om te voorkomen dat mensen een duurdere woning huren dan ze eigenlijk kunnen betalen, heeft de overheid ‘passend wonen’ ingevoerd. Dat betekent dat de hoogte van uw inkomen bepaalt welk type woning u mag huren. Hoe dit precies zit en wat dit voor u betekent, leest u hier. Wilt u weten in welke categorie uw inkomen valt en welke huurprijs daarbij past? Bekijk dit document.